Forum poświęcone ludziom którzy interesują się tym tematem,mają wiedze na ten temat,ludziom którzy chcą taką wiedze posiąść,ludziom którzy się chętnie podzielą swoimi doświadczeniami z innymi.
Jak wczesniej juz pisalem ELV System zostal wymyslony nie tylko dla mieszkan,domow jednorodzinnych ale rowniez dla obiektow sredniej wielkosci.Do tego sluzy wlasnie FHZ 1300 PC-WLAN.Sa one montowane w roznych czesciach budynku i komunikuja sie bezposrednio z glownym komputerem czyli nasza centrala. Podstawowy program obsluguje max.3 takie FHZ 1300 PC-WLAN ale istnieje oczywiscie mozliwosc rozszerzenia tego systemu.Zasieg w budynku takiego systemu do 40 m.Istnieje rowniez mozliwosc wykorzystania polaczenia tego systemu za pomoca tradycyjnego LAN a wiec kablem.

Witam wszystkich
Interesuje mnie głównie możliwość wizualizacji i sterowanie przez Internet
Nie mogę się nigdzie doczytać czy faktycznie ta centralka posiada gniazdo lan i WEB serwer
Fajne by było jakieś miejsce gdzie można by ściągnąć sobie szczegółową instrukcję różnych elementów systemu
Czesc Rafal,
na poczatku witam serdecznie na forum. Co do twojego zapytania jak nazwa tej centrali sama mowi funkcjonuje ona tylko w polaczeniu z komputerem. Oczywiscie w tym polaczeniu masz mozliwosc poprzez Homeputer Web Server Software laczyc sie z twoim domowym system z kazdego miejsca gdzie jest dostep do Internetu. Wada tego rozwiazania jest ciagla praca twego komutera co za soba niesie duze zuzycie pradu.Moja propozycja to centrala sterowania Home Matic CCU 1. Ta centrala spelnia wszystkie twoje zyczenia. Jest to najnowszy system na ktory sam w tej chwili przechodze zwlaszcza ze cena tej centrali spadla z 399 na 199 Euro. Systemy ktore opisuje sa w wiekszosci w jezyku niemieckim a wiec instrukcje obslugi tez.Bedzie ciezko zbobyc je w wersji polskiej ale poszukam i jak cos znajde bede podawal linki gdzie bedziecie mogli je sciagac w formacie pdf. Mysle ze odpowiedzialem na wszystki twoje pytania.
Nie ukrywam że też trochę mnie ten temat interesuje a mianowicie sterowanie wszystkimi elementami przez internet.
Ale jak sie nie da no to trudno.
A co do przechodzenia na Home Matic CCU 1 to zauważyłem że termostaty w FHZ i Home Matic są identyczne.
Czy wystarczy w takim razie wymienić same regulatory pokojowe i dołożyć centrale Home Matic CCU 1?
Doczytałem różnia się protokołem nadawania więc nie będą jak rozumiem współpracowały.
Bo tak sie zastanawiam w takim razie czy nie lepiej zainwestować od razu w Home Matic ( zwłaszcza że jestem na początku tworzenia takiego systemu u siebie).
Tylko Home Matic CCU 1 na Conrad.pl trochę odstrasza ponad 2tys pln - ale jest Centrala HomeMatic CCV1, czarna za dużooooo mniejszą kasę - tylko czy to jest to samo, ma te same funkcje?
Ostatnio edytowany przez ahmet (2010-11-06 22:40:53)
Może ktoś żuci trochę światła, jaka jest różnica między CCU1 a CCV1 i jeszcze jak wygląda kompatybilność podzespołów z systemu Home Matic i FHZ
W jakim języku jest oprogramowanie
Ostatnio edytowany przez rafal_ll (2010-11-06 23:52:06)
Mi sie wydaje że CCU1 i CCV1 to tylko błąd w opisie bo jak sie wejdzie na stronę produktu CCV1 to już w opisie jest CCU1 i opis produktu jest taki sam jak białej centrali - tylko ciekawi mnie ta różnica w cenach ( podejrzewam że ta czarna centrala jest w nowej cenie tak jak pisał maruspl - bo nawet jak sie kliknie na zdjęcie czarnej centrali to na wyświetlaczu jest napisane CCU)
Wiec jak widać ta strona Conrada pozostawia wiele do życzenia ( a najbardziej denerwujące są opisy z których nic nie wynika i pdf-y po niemiecku i węgiersku :-) ktoś chyba się nie postarał )