Forum poświęcone ludziom którzy interesują się tym tematem,mają wiedze na ten temat,ludziom którzy chcą taką wiedze posiąść,ludziom którzy się chętnie podzielą swoimi doświadczeniami z innymi.
Witam,
noszę się z zamiarem zainstalowania w mieszkaniu zestawu do sterowania ogrzewaniem. Na stronie conrad.pl znalazłem zestaw: termostat FHT 8R (nie 8B, o którym pisałeś na forum, poza tym, czy te termostaty czymś się różnią? ) + głowica FHT 8V.
Chciałem zapytać, czy termostat 8R obsługuje też czujniki otwarcia okien? I czy opłaca się w te czujniki inwestować? Jeżeli termostat powieszę w miejscu, które nie jest bezpośrednio narażone na działanie zimnego powietrza zimą, to czy czujniki są potrzebne?
Czy ewentualnie można przed otwarciem okna w szybki sposób na termostacie wyłączyć chwilowo ogrzewanie, do czasu zamknięcia okna?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
WItam!
Zakupiłem właśnie w Conradzie i zainstalowałem wstępnie systemik na 3 regulowane pomieszczenia
- salon 3 głowice + centrala/termostat FHZ1000
- łazienka - 1 głowica + termostat FHT8b-3 + czujnik otwarcia okna
- sypialnia - 1 głowica + termostat FHT8b-3 + czujnik otwarcia okna
- dodatkowo - sterownik FHT8W aby wyłączać kocioł gazowy
Pozostałe pomieszczenia - kuchnia, korytarze, schody, garderoba chodzą na głowicach konwencjonalnych
Grzeją kiedy są ogrzewane inne, większe pomieszczenia. FHT8W ma wyłączać kocioł kiedy żaden radiowy termostat nie woła o ciepło. FHT8W jeszcze nie zainstalowałem bo system instalowałem dopiero dziś :-)
Na chwilę obecną mam wszystkie głowice i termostaty zamontowane, połączone radiowo, także wczytane do centrali i zaprogramowane czasowo z centrali.
Wybrałem ten system ponieważ ma największe możliwości a przede wszystkim potrafi sterować piecem
na czym mi zależało.
Nie ukrywam że termostaty mi się nie podobają ładniejsze były inne systemowe z eQ-3
ale tamte systemy nie miały sterownia kotłem.
Boli mnie trochę jajowaty wygląd ale można się przyzwyczaić.
Najwięcej boli mnie brak temperatury rzeczywistej zmierzonej tego nie doczytałem i brakuje
Jak system działa poprawnie to nie problem ale jednak jako narządzie diagnostyczne jest to nieocenione.
Jedyny problem jaki mam to ustawienie temp i działanie.
W pom. mam 20 stopni a na teromostacie 21 i nie działa, zrobię 22 nie działa. Jak zrobię 23
to zawór rusza na 21, 36%. Nie mogę tego rozgryźć.
Był inny system z eQ-3 ładne kwadratowe termostaty, z pomiarem rzeczywistym temp i wilgoci ach...
ale żaden nie oferował sterowania kotłem. A że nie chciałem non stop grzać jednak zdecydowałem się na
system FS20
Niezależnie zakupiłem dla mamy (oddzielna instalacja) termostat z głowicą eQ-3 model K
Odnośnie czujnika otwarcia okna
- jeśli sterujesz termostat nagłym spadkiem temperatury to ustawiasz czas ponownego grzania od otwarcia okna.
ogrzewanie zacznie grzać zawsze np po godzinie
- jeśli sterujesz termostat kontaktronem to ogrzewanie włączasz i wyłączasz otwierając/zamykając okno
ogrzewanie nie działa dopóki okno jest otwarte nawet cały dzień
Pod pojęciem wyłączone ogrzewanie oczywiście nie rozumiem wyłączone całkowicie ale ogrzewanie pilnuje
ustawionej temp np 12 stopni a dodatkowo działa funkcja anty zamarzanie (chyba)
Ostatnio edytowany przez egisys (2012-03-10 23:32:24)