Inteligentny Dom

Forum poświęcone ludziom którzy interesują się tym tematem,mają wiedze na ten temat,ludziom którzy chcą taką wiedze posiąść,ludziom którzy się chętnie podzielą swoimi doświadczeniami z innymi.

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-07-10 09:19:00

maruspl

Administrator

Call me!
Punktów :   

Krotkie wprowadzenie -Wasza definicja

Pojęcie Inteligentnego Domu na stałe zagościło w naszym zargonie. Jest to pojęcie bardzo szerokie. Co naprawdę ono oznacza? Inteligentny dom,mieszkanie obejmuje szeroki zakres różnych instalacji, które w mniejszym lub większym stopniu są ze sobą powiązane i zintegrowane oraz uzupełnione o różnego rodzaju czujniki pozwalające reagować na czynniki otoczenia i środowiska. Instalacja elektryczna, ogrzewanie, wentylacja, klimatyzacja, żaluzje, bramy garażowe, domofony,systemyalarmowe, przeciwpożarowe, czujniki gazu, wody itp. Nie jest też konieczne wykonanie od razu całej instalacji. Możliwe jest rozłożenie jej na etapy i wykonywanie częsci instalacji w późniejszym czasie.Mozemy zadac sobie pytanie po co to nam wszystko? do nie dawna mozna bylo powiedzieć że to zbyteczny luxus na który mogą sobie pozwolić nieliczni ale to nie prawda. Z mojego punktu widzenia już w niedługim czasie stanie się to standartem który musimy mieć dlaczego? prosta odpowiedz przy ciągłym wzroście cen energii nie będzie nas stać żeby takiego systemu nie mieć. Systemy takie sterują eficjent energią tam gdzie ją potrzebujemy a tam gdzie jej nie trzeba w danym momencie wyłączają. Myśle że temat ten rozwiniecie i napiszecie sami co o tym myślicie.

#2 2009-07-20 16:34:42

JacekUnihome

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: Krotkie wprowadzenie -Wasza definicja

Witajcie,
Dostałem właśnie linka do tej strony i szczerze ciesze się że powstało kolejne forum na temat inteligentnych domów.
Nie ukrywam, ze sam prowadzę od kilku lat takie (niekomercyjne!) forum na unihome.pl - a to wszystko ponieważ tematyką IB zajmuję się naukowo i hobbystycznie i ciągle mam niedosyt...
Myślę, że wymiana informacji w każdą stronę jest bardzo cenna:-)
Co do definicji Inteligentnego Domu to nie ma co wymyślać definicji - są one już dawno opracowane:-)
Ja stosuję w swoich pulblikacjach taką: IB to budynek w którym dzięki połączeniu całej infrastruktury technicznej w jeden spójny system uzyskano wymierne korzyści ekonomiczne głównie przez obniżenia zapotrzebowania na energię pierwotną, przy jednoczesnym podniesieniu poziomu bezpieczeństwa i komfortu życia mieszkańców. Dyskusyjne jest oczywiście wpływ na środowisko, ale to często wynika z zastosowania energii odnawialnych, które w naturalny sposób wynikają ze zmniejszenie zapotrzebowania na różna energie.
Dla nas, użytkowników IB oczywiście powinno to znaczyć tyle, że jak najmniejszym kosztem powinniśmy osiągnąć jak największe efekty. Jeżeli ktoś może powiedzieć, że dzięki IB znacznie (mnie się udało o 60%) obniżyć zapotrzebowanie na energie w budynku oraz znacznie podnieść komfort i bezpieczeństwo to znaczy że mieszka w Inteligentnym Domu. Oczywiście pozostaje zawsze pytanie - ile to kosztowało i kiedy się zwróci...
ale to już dalsze wątki:-)
pozdrawiam
Jacek od UNIHOME;-)

Katalog SEO Regulamin Katalogu stron WFE Zgred Katalog stron motonews katalog stron Mein Banner

Stopka forum

RSS